Το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» απέσπασε εύφημο μνεία στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ!

Το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» απέσπασε χθες το βράδυ (26 Μαΐου 2024) εύφημο μνεία στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, κατά την Τελετή Απονομής των βραβείων του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και με τη μουσική υπογραφή του Γιώργου Παπαχριστούδη, το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» ξεχώρισε για το συγκινητικό σενάριο, την ιστορικότητα και τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, κερδίζοντας την εν λόγω διάκριση ανάμεσα σε 1.250 ταινίες που κατατέθηκαν συνολικά. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τη σημασία του ντοκιμαντέρ για τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πεντέλης, εμβαθύνει στην πλούσια ιστορία των Βουρλών, άλλοτε εξέχουσας πόλης στα παράλια της Μικράς Ασίας. Γνωστά για τη ζωντανή οικονομική, πνευματική και διοικητική ζωή τους στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Βουρλά κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στον ελληνικό κόσμο. Ήταν ένας κόμβος έντονης εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με μια ακμάζουσα πνευματική κοινότητα. Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει αυτό το ιστορικό παρελθόν μέσα από διάφορες μαρτυρίες, που συμπληρώνονται από εκτενές αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Σημειωτέον, ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε στη Σμύρνη, τιμούσε τα Βουρλά στη μνήμη του ως την επιτομή της «γλυκιάς πατρίδας».

Το φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε μια ποικιλία ταινιών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και πολλές άλλες.