Νέα

Την Κυριακή 2 Ιουνίου η Γενική Γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ, Ειρήνη Σαρίογλου, θα παραστεί  στην εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοντοπεύκου (Αγία Παρασκευή, Δερβενακίων & Χρυσοστόμου Σμύρνης) και θα παραθέσει ομιλία με τίτλο "Από την Άλωση στις πολλαπλές αλώσεις".

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 18:30.

Το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» απέσπασε χθες το βράδυ (26 Μαΐου 2024) εύφημο μνεία στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, κατά την Τελετή Απονομής των βραβείων του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και με τη μουσική υπογραφή του Γιώργου Παπαχριστούδη, το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» ξεχώρισε για το συγκινητικό σενάριο, την ιστορικότητα και τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, κερδίζοντας την εν λόγω διάκριση ανάμεσα σε 1.250 ταινίες που κατατέθηκαν συνολικά. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τη σημασία του ντοκιμαντέρ για τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πεντέλης, εμβαθύνει στην πλούσια ιστορία των Βουρλών, άλλοτε εξέχουσας πόλης στα παράλια της Μικράς Ασίας. Γνωστά για τη ζωντανή οικονομική, πνευματική και διοικητική ζωή τους στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Βουρλά κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στον ελληνικό κόσμο. Ήταν ένας κόμβος έντονης εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με μια ακμάζουσα πνευματική κοινότητα. Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει αυτό το ιστορικό παρελθόν μέσα από διάφορες μαρτυρίες, που συμπληρώνονται από εκτενές αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Σημειωτέον, ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε στη Σμύρνη, τιμούσε τα Βουρλά στη μνήμη του ως την επιτομή της «γλυκιάς πατρίδας».

Το φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε μια ποικιλία ταινιών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και πολλές άλλες.

Το 8ο BEYOND BORDERS ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

29-31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Το Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ετοιμάζεται για την 9η έκδοσή του, 25/8-1/9/2024 στο Καστελλόριζο, στο μεταξύ όμως το μακρινό Καστελλόριζο έρχεται στην Αθήνα!Από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου 2024 τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 8ου Beyond Borders θα προβληθούν στον φιλόξενο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός

Με προβολές ταινιών, Q&As και masterclasses οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες απ’ όλον τον κόσμο που ξεχώρισαν τον περασμένο Αύγουστο για τον τρόπο που καταπιάνονται με τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, για την κοινωνική τους ευαισθησία, την πρωτοτυπία της ιδέας και την καλλιτεχνική τους αξία.

Όπως δήλωσε η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ: «Το να έρθει το Beyond Borders και στην Αθήνα, ήταν πάγια επιθυμία δική μας, των δημιουργών και βεβαίως του κοινού του φεστιβάλ, που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό, μαγευτικό Καστελλόριζο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και από αυτή τη χρονιά οι βραβευμένες ταινίες του Beyond Borders – Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα προβάλλονται τον Μάρτιο και στην Αθήνα, συναντώντας το ευρύτερο κοινό τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ταινίες του φεστιβάλ, πολλές από τις οποίες προβάλλονται σε ελληνική, διεθνή και παγκόσμια πρεμιέρα, βρίσκοντας μετά το δρόμο τους στα φεστιβάλ ή και στις αίθουσες. Ταινίες με θάρρος, τόλμη, χιούμορ, τεκμηρίωση, ταινίες που βλέπουν τον κόσμοκαθαρά και που αξίζει να τις δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Σας περιμένουμε όλους και όλες για τρεις κινηματογραφικές βραδιές στην Αθήνα με αέρα Καστελλορίζου!».

Ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε, όπως το Scenes with my father (Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Βραβείο FIPRESCI) της Ολλανδο-Κροάτισσας σκηνοθέτριας Biserka Šuran σε ελληνική πρεμιέρα που αναβιώνει σκηνές από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Audrey Napanangka (Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ) της αυστραλιανής Penelope McDonald σε διεθνή πρεμιέρα, που παρακολουθεί τη ζωή της εκπληκτικής Audrey και της οικογένειας Walpiri που ταξιδεύει εκπαιδεύοντας η ίδια τα παιδιά της, το Ξύπνησα 18 (Ειδικό Βραβείο Οδυσσέας) της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, όπου έξι ασυνόδευτοι νέοι και νέες μιλούν για τη ζωή στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει και δυσκολεύει απότομα στα 18, τα Φύλλα Καπνού (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) των Στάθη Γαλαζούλα και Ελίζας Καβαλαράκη, που ξεδιπλώνουν τις μνήμες γυναικών καπνεργατριών, το The hidden children of Colonization (Βραβείο #ThisisEU) του Dominique Regueme σε ελληνική πρεμιέρα, που πραγματεύεται την ιστορία απομάκρυνσης και εξορίας χιλιάδων πολυφυλετικών παιδιών κατά τη διάρκεια του βελγικού αποικισμού στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι και το Bitter September (Χάλκινος Φοίνικας μicro) της Σοφίας Φαραντάτου σε ελληνική πρεμιέρα για τη διαχείριση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ή το επίκαιρο A Tale of four Minorities (Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας) του ισραηλινού David Deri σε παγκόσμια πρεμιέρα, με τις αποκαλυπτικές ιστορίες από οικογένειες Μουσουλμάνων, Εβραίων Υπερ-Ορθόδοξων, Εβραίων Θρησκευόμενων Έποικων και Εβραίων Κοσμικών ομοφυλόφιλων, το Will you look at me? (Χρυσός φοίνικας μicro) του κινέζου Shuli Huang, μια εξομολογητική συζήτηση ανάμεσα σε έναν νεαρό σκηνοθέτη και τη μητέρα του και το Scars (Αργυρός Φοίνικας μicro) της Alex Anna σε ελληνική πρεμιέρα, ένα αφοπλιστικά ειλικρινές πορτρέτο της προσωπικής πάλης της ίδιας της σκηνοθέτριας με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό.

Μη χάσετε επίσης τα masterclasses του Jordan Paterson, καναδού σκηνοθέτη, παραγωγού και συγγραφέα και του Michel Noll, προέδρου της γαλλικής Ecrans des Mondes, εμπνευστή του Grecdoc και διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης του Beyond borders. Το masterclass του Michel Noll την Παρασκευή 29 Μαρτίου με τίτλο « Beyond the Imagination: A Symphonic Festival» θα επικεντρωθεί σε ζητήματα διεθνούς διασύνδεσης και ανάπτυξης των κινηματογραφικών φεστιβάλ υπό το πρίσμα της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των μελλοντικών προοπτικών. Το Σάββατο 30 Μαρτίου με το masterclass «Exploring Migration Through the Lens», ο Jordan  Paterson θα εξετάσει ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ και οι ερευνητές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σήμερα με την κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση, όπως: Ποια είναι η ηθική της συναίνεσης σε μια κρίση; Ποια είναι η νομική δέσμευση του ντοκιμαντέρ διεθνώς; Ποιος είναι ο ρόλος της συνεργασίας με τους συνομιλητές και των προσωπικών τους απόψεων; Τι εννοούμε πραγματικά με τον όρο ‘πρόσβαση’; Ποιο είναι το ιδεολογικό πλαίσιο του κινηματογραφιστή, ρητά ή σιωπηρά; Και πώς μπορεί το ντοκιμαντέρ να αναπαραστήσει και να δημιουργήσει ταινίες που αντιτίθενται σε κυρίαρχες αφηγήσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας ή των ΜΜΕ;

Τα masterclasses θα διεξαχθούν στα Αγγλικά.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

Με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Χορηγός Επικοινωνίας της δράσης είναι η ΕΡΤ.

Οι προβολές στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, στάση μετρό Κεραμεικός.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα βρείτε στο more.com

Βρείτε το προωθητικό βίντεο της δράσης εδώ.

Πρόγραμμα προβολών και masterclasses:

Παρασκευή 29 Μαρτίου

16:30-17:15 Masterclass Michel Noll «Πέρα από τη Φαντασία»

18:00-18:30 Καλωσόρισμα

18:30-19:17 Scenes with my Father της Biserka Suran, 47΄

19:17-19:25 Διάλειμμα

19:25-20:50 Audrey Napanagka της Penelope MacDonald, 84΄

20:50-21:00 Διάλειμμα

21:00-21:15 Ξύπνησα 18 της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, 13΄(Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτρια)

Σάββατο 30 Μαρτίου

16:00-18.00 Masterclass Jordan Paterson «Εξερευνώντας τη μετανάστευση μέσω του φακού»

18:00-18:40 Φύλλα Καπνού των Στάθη Γαλαζούλα & Ελίζας Καβαλαράκη, 39΄

18:40-19:00 Διάλειμμα

19:00-20:00 The Hidden Children of Colonization του Dominique Regueme, 58΄

20:00-20:10 Διάλειμμα

20:10-20:40 Bitter September της Σοφίας Φαραντάτου, 26΄ 

Κυριακή 31 Μαρτίου

18:00-18:20 Will you look at me? του Shuli Huang, 20΄

18:20-19:55 A Tale of Four Minorities του Devid Deri, 95΄ 

19:55-20:05 Διάλειμμα

20:05-20:15 Scars της Alex Anna, 10΄ 

20:15 Λήξη δράσης

Φωτογραφίες των ταινιών θα βρείτε ΕΔΩ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήσετε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Λίγα λόγια για τις ταινίες του φεστιβάλ

Scenes with My Father, της Biserka Šuran, Ολλανδία, 2022, 47’, Ελληνική Πρεμιέρα

Η Šuran πηγαίνει τον πατέρα της σε ένα ταξίδι πίσω στη μνήμη, όπου αναβιώνει σκηνές από τη χώρα γέννησής τους, την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι αναμνήσεις αντανακλώνται σε κινηματογραφικά ντεκόρ, στα οποία συζητούν για την εθνικότητα, την ταυτότητα, την αγάπη, τα όνειρα και για όσα πράγματα μετανιώνουν. Ερωτικά γράμματα, αρχειακό και ανέκδοτο υλικό από μέλη της οικογένειας δίνουν στο κοινό μια εικόνα για τις δοκιμασίες και τα βάσανα που βίωσε η οικογένεια, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της. Αυτό το συμβολικό οδικό ταξίδι λειτουργεί

θεραπευτικά στις πληγές του παρελθόντος, καθώς η σκηνοθέτρια και κόρη δημιουργεί χώρο για να συσχετιστεί με την εμπειρία του πατέρα της και τις αναπόφευκτες επιλογές. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπνευσμένη συνομιλία που πολλοί θεατές θα ήθελαν να έχουν με έναν γονέα.

Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, με χορηγό την ΕΡΤ για τη δημιουργική του καινοτομία στα είδη της ιστορίας και της αυτοβιογραφίας. Βραβείο FIPRESCI για το πώς καταφέρνει να συνδυάσει μια προσωπική ιστορία με την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Audrey Napanangka, της Penelope McDonald, Αυστραλία 2022, 84’, Διεθνής Πρεμιέρα

Η ιστορία μιας γυναίκας Warlpiri, της Audrey, και του ταξιδιού της με τον Σικελό σύντροφό της Santo, ώστε να παραμείνουν μαζί με τα παιδιά που μεγαλώνουν, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η Audrey μεταλαμπαδεύει τις πολιτιστικές της γνώσεις, τη γλώσσα και το δίκαιο στις ζωές όσων φροντίζει, διασφαλίζοντας επίσης ότι έχουν την εκπαίδευση για τον πολύπλοκο σημερινό κόσμο. Τα πλάνα από την καθημερινότητα αυτού του αποφασισμένου ζευγαριού, που τραβήχτηκαν σε μια περίοδο μεγαλύτερη από 10 χρόνια στην Mbantua (Alice Springs) και στις πατρίδες των Warlpiri, παρέχουν μοναδικές πληροφορίες για μια οικογένεια στην Αυστραλία του σήμερα.

Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγό την ΕΡΤ για τη μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό στην ηρωίδα και για το μοντάζ της ταινίας που μας πάει πέρα από τα σύνορα.

A Tale of Four Minorities/Μια ιστορία τεσσάρων μειονοτήτων του David Deri, Ισραήλ 2023, 95’, Παγκόσμια πρεμιέρα

Τέσσερις οικογένειες, γονείς και τα παιδιά τους, από τέσσερις μειονότητες στο Ισραήλ, αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Μουσουλμάνοι, Εβραίοι Υπερ-Ορθόδοξοι, Εβραίοι Θρησκευόμενοι Έποικοι και Εβραίοι Κοσμικοί ομοφυλόφιλοι. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει τον εξτρεμισμό και την αποσύνθεση, αλλά δημιουργεί εκπληκτικές συμμαχίες και έναν συναρπαστικό διάλογο.

Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ με χορηγό την ΕΡΤ για την ταινία που όχι μόνο μας προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στις δυσκολίες μιας από τις πιο χρόνιες εστίες συγκρούσεων και απογοητεύσεων, αλλά είναι και μια μεγάλη παράφραση της ανθρωπότητας γενικά.

Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ για την τολμηρή και διεισδυτική ματιά με την οποία καταγράφει πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και διαφορές της ισραηλινής κοινωνίας, που απηχούν την ευρύτερη μεσογειακή πραγματικότητα, για να εκφράσει την επιτακτική ανάγκη για αμοιβαία αποδοχή και συνύπαρξη.

The hidden children of colonization, του Dominique Regueme, Γαλλία – Βέλγιο, 2022, 58’, Ελληνική Πρεμιέρα

Κατά τη διάρκεια του βελγικού αποικισμού στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι, πολλές χιλιάδες πολυφυλετικά παιδιά υπήρξαν θύματα στοχευμένου διαχωρισμού: απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους, τοποθετήθηκαν σε ειδικά οικοτροφεία και στη συνέχεια εξορίστηκαν στο Βέλγιο, την παραμονή της ανεξαρτησίας. Αυτή η ταινία αφηγείται την ιστορία πολλών από εκείνα τα παιδιά. Εξήντα χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτοί οι μάρτυρες κοιτάζουν τώρα πίσω στο παρελθόν τους, ψάχνοντας να βρουν τις ρίζες τους, ακόμη και να γιατρέψουν πληγές της παιδικής τους ηλικίας.

Βραβείο #ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,επειδή επικεντρώνεται στις τραγικές συνέπειες της βελγικής αποικιακής πολιτικής στο προεπαναστατικό Κονγκό, όπου ο στοχευμένος διαχωρισμός χιλιάδων μικτών παιδιών διέλυσε οικογένειες και ζωές.

«Will you look at me?» του Shuli Huang, Κίνα, 2022, 20’

Όταν ένας νεαρός Κινέζος σκηνοθέτης επιστρέφει στη γενέτειρά του προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του, μια συζήτηση με τη μητέρα του, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, βυθίζει τους δυο τους σε μια αναζήτηση αποδοχής και αγάπης. Μια συγκλονιστική ιστορία προσωπικής σύγκρουσης που τελικά εξελίσσεται σε μια ευρύτερη εικόνα περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη σημερινή Κίνα.

Χρυσός Φοίνικας μicro για την προσωπική ιστορία μιας εξαιρετικά οδυνηρής σχέσης μητέρας και γιου, ειπωμένη με έναν σχεδόν ριζοσπαστικά ποιητικό τρόπο, με τη χρήση κάμερας super 8.

Scars, της Alex Anna, Καναδάς, 2020, 10’, Ελληνική Πρεμιέρα

Ένα οικείο πορτρέτο της προσωπικής πάλης της ίδιας της σκηνοθέτριας με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ με τα κόμικς, αυτή η ταινία ευαισθητοποιεί και τονίζει τη σημασία της συζήτησης γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα.

Αργυρός Φοίνικας μicro για τον συνδυασμό ποιητικού ημερολογίου και τρυφερής κινηματογράφησης για την απεικόνιση μιας ψυχικής διαταραχής που παρασύρει τους θεατές σε μια φαινομενικά  όμορφη, αλλά τελικά πολύ οδυνηρή ιστορία. Η ένταση μεταξύ του ορατού πόνου και της ομορφιάς δημιουργεί ένα συναρπαστικό μείγμα συναισθημάτων που μένει στο μυαλό μας σαν τα σημάδια στο σώμα.

Ξύπνησα 18, της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, Ελλάδα, 2022, 13’. Έξι παιδιά. Έξι ασυνόδευτα παιδιά. Μια λέξη κάνει τη διαφορά. Έξι άνθρωποι μιλούν για τη ζωή σε μια καινούρια χώρα, την Ελλάδα, μια ζωή που αλλάζει απότομα και γίνεται πολύ δυσκολότερη στα 18. Τα όνειρα, οι ματαιώσεις, οι φόβοι και οι ελπίδες έξι νέων ανθρώπων.

Βραβείο “Οδυσσέας” της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο του θέματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, απότοκο των σύγχρονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων. Των παιδιών, που εν τω μεταξύ ενηλικιώνονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται. 

Φύλλα καπνού, των Στάθη Γαλαζούλα & Ελίζας Καβαλαράκη, Ελλάδα, 2023, 39’

Γυναίκες καπνεργάτριες, προσφύγισσες δεύτερης γενιάς και οι ίδιες, ανατρέχουν στις εργατικές τους μνήμες από τις καπναποθήκες του Αγρινίου. Παράλληλα, η καπνεργάτρια Παρθένα Δεσποινίδου επισκέπτεται την εμβληματική καπναποθήκη Παπαστράτου προσπαθώντας να ανασυστήσει τον χώρο που κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καπνοπαραγωγής του 20ού αιώνα.

Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με χορηγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για την ανάδειξη του ζητήματος της γυναικείας εργασίας και θεματικών, όπως η εκμετάλλευση, η αλληλεγγύη και η αντίσταση στο παρελθόν και στο παρόν.

Bitter September, της Σοφίας Φαραντάτου, Ελβετία, 2022, 26’, Ελληνική Πρεμιέρα

Μετά τη δολοφονία του Ελληνοαμερικανού ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, Ζακ Κωστόπουλου, η παιδική του φίλη, Σοφία Φαραντάτου, επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκλωβίζεται σε αδιέξοδο. Το βίντεο της δολοφονίας, που τραβήχτηκε από περαστικό, παίζει σε επανάληψη σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας. Μεταξύ της αφήγησης των μέσων ενημέρωσης και του δικού της αρχείου από τη φίλη της, η Σοφία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απομονωθεί και να στοχαστεί την έννοια της μνήμης. Μόνο ο χρόνος μπορεί να της δώσει το χώρο να θρηνήσει και να διαχειριστεί την απουσία του φίλου της.

Χάλκινος Φοίνικας μicro για τη συμβολή, μέσα από το προσωπικό βλέμμα, στην καλλιέργεια μεγαλύτερης ανεκτικότητας στις σύγχρονες, ποικιλόμορφες κοινωνίες.

Συνεχίζοντας τα νέα των δράσεών του, το ΙΔΙΣΜΕ, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο της Νέας Πεντέλης, θα παρουσιάσει Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας την Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Νέας Πεντέλης (είσοδος Παναγούλη) με δωρεάν δικαίωμα εισόδου για το κοινό.

Η προβολή τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πεντέλης.

Το 9ο Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα!

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο και μας προ(σ)καλεί να αμφισβητήσουμε στεγανά, διχοτομίες και δίπολα, έχοντας ως κεντρική θεματική την έννοια «δύο φορές ξένος»: Με αφορμή την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έναν αιώνα πριν και την μαζική εξαίρεση ανθρώπων εκατέρωθεν των συνόρων, το Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα του πέρα από τα προφανή, διερωτάται και αναστοχάζεται για ανθρώπους και ζωές που έμειναν στο μεταίχμιο. Για προσωπικές ιστορίες που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να χωρέσουν ή να αφομοιωθούν από κυρίαρχες ιδεολογίες και αντιλήψεις και υποχρεώθηκαν σε μια αδιάκοπη αναζήτηση αποδοχής και συμφιλίωσης.

Αποδίδοντας έναν πνευματικό φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς, που μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον, η 9η έκδοση του Beyond Borders φιλοδοξεί μέσω του κινηματογραφικού της προγράμματος, μέσω βιβλιοπαρουσιάσεων, εικαστικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και μουσικών παραστάσεων, να τονίσει τις λεπτές εκείνες αποχρώσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και να επαναφέρει, με όχημα το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, το ζήτημα της προάσπισης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε ύψος και μήκος της οικουμένης. Μέσω της ανταλλαγής απόψεων, οραμάτων και ιδεών, το Φεστιβάλ ευελπιστεί να δώσει μια νέα πνοή και ανάγνωση στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει, συνθέτοντας όλα τα υπάρχοντα στοιχεία σε μια δημιουργική παλέτα, σε ένα πολυπολιτισμικό χωνευτήρι, εντός του οποίου ο πλουραλισμός και η διαθεματικότητα θα πρωταγωνιστούν.

Λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια παράδοση του Καστελλορίζου – φυσικού τόπου διεξαγωγής του Φεστιβάλ – στην παραγωγή μαργαριταριών, επιλέγουμε να παραλληλίσουμε τις ανθρώπινες ζωές με αυτά: Σε πείσμα των δυσκολιών και των πληγών συνεχίζουμε να παράγουμε τις πιο λαμπερές και πολύτιμες ελπίδες μας!

Την αφίσα της φετινής διοργάνωσης εμπνεύστηκε και σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο polkadot design, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του: «Φυσικό επακόλουθο της μετανάστευσης είναι η συγχώνευση ποικιλόμορφων πολιτισμών. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών συνθέτουν μια παλέτα, μοναδική όπως και οι άνθρωποι που την αποτελούν. Στο εικαστικό της αφίσας ερευνούμε το χρωματικό αποτύπωμα αυτών των ιστοριών». Το still της αφίσας είναι από το ντοκιμαντέρ Scenes with my Father της Biserka Šuran.

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής ταινιών για τη φετινή, 9η έκδοση του Beyond Borders λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή ακολουθήστε το Beyond Borders στο Facebook, στο Instagram και LinkedIn.

Με αθρόα προσέλευση κοινού και τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 η πρεμιέρα του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, που με αφορμή την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου της Βασιλικής Ράλλη ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας ολόκληρου του ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Παπαχριστούδης, στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα, ενώ την αφήγηση ο ανέλαβε Γιώργος Κέντρος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), που πλημμύρισε με περισσότερους από 500 καλεσμένους του ΙΔΙΣΜΕ, τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κοινωφελών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων, ΜΜΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μεταξύ αυτών και από την Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και την Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης της Πάτρας.

Το ΙΔΙΣΜΕ οφείλει θερμές ευχαριστίες στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ειδικά στον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη, στον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και στην μαγευτική Φωτεινή Δάρρα, που με τα μουσικά τους ταλέντα χάρισαν μια αίσθηση μυσταγωγίας στην βραδιά, ερμηνεύοντας την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ. Την εκδήλωση απογείωσε ο Γιώργος Κέντρος, απαγγέλοντας μοναδικά αποσπάσματα από το έργο Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα και μεταφέροντας όλους τους παρευρισκόμενους νοητά στα χαρακώματα των αμελέ ταμπουρού του 1922. Την εκδήλωση αποφώνησε η ιστορικός και σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Ειρήνη Σαρίογλου, θυμίζοντας στο κοινό το όραμα του ΙΔΙΣΜΕ, που δεν είναι άλλο από τον γνωστό στίχο του ποιητή Μ. Αναγνωστάκη: «Θυμάμαι, άρα υπάρχω".

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ.

 
Σε μια από τις πολύ σπάνιες στιγμές συνεύρεσης της Μουσικής με την Ποίηση, βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε και παράλληλα να τιμήσουμε για ακόμα μια φορά, το σπουδαίο έργο του Κωνσταντινοπολίτη ποιητή, Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μουσικού cd που κυκλοφόρησε το ΙΔΙΣΜΕ, «Και τα μελλούμενα για σένα».
 
Ο Παπακωνσταντίνου τιμήθηκε επανειλημμένα για το σύνολο της συγγραφικής του δραστηριότητας, απέσπασε 4 φορές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ άφησε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη διδακτικού έργου και πνευματικού πλούτου για τις επόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε πρώτα και κύρια να ευχαριστήσουμε όλες και όλους του φίλους του ΙΔΙΣΜΕ που με την ανεπανάληπτη προσέλευσή του, αλλά και με την ενεργητική συμμετοχή τους σιγοτραγούδησαν μαζί μας με συγκίνηση, τιμώντας με τη σειρά τους το πραγματικά μοναδικό αυτό έργο του Πολίτη ποιητή μας.
 
Φυσικά, δε θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας στους μουσικούς συνοδοιπόρους και όλους τους συντελεστές, που με τόση τρυφερότητα και αφοσίωση αγκάλιασαν την χθεσινή παράσταση και έγιναν πρωταρχικοί κοινωνοί του εγχειρήματος: τον Ανδρέα Αναγνωστόπουλο (σύνθεση/πιάνο), την Φιλοθέη Μοράνο (τραγούδι/απαγγελία), τον Κώστα Βασιλιάγκο (τραγούδι), τον Βαγγέλη Ζωγράφο (μπάσο/απαγγελία), τον Νίκο Απέργη (φυσαρμόνικα), τον Δήμο Βουγιούκα (ακορντεόν) και τον Δημήτρη Κουφόφιωργο (κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο). Φυσικά, την όλη παράσταση συντόνισε και παρουσίασε η παλλόμενη ψυχή του ΙΔΙΣΜΕ και Γενική του Γραμματέας, Ειρήνη Σαρίογλου!

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας "Οι Αλλησμόνητες Πατρίδες", την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" το ντοκιμαντέρ Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, στις 19:30 με είσοδο ελεύθερη προς το κοινό.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το ΙΔΙΣΜΕ επιστρέφει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 20:30, παρουσιάζοντας την νέα του παραγωγή, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία.
 
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.
 
Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο φημισμένος ηθοποιός, Νίκος Αρβανίτης θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσμα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα.
 
Η είσοδος στην εκδήλωση θα κοστίζει 5 ευρώ, ενώ το εισιτήριό σας θα μπορείτε να το προμηθευτείτε από την πόρτα του Ιδρύματος Θεοχαράκη την ίδια ημέρα.
Κατάλογος
εκδόσεων