Νέα

Το 9ο Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα!

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο και μας προ(σ)καλεί να αμφισβητήσουμε στεγανά, διχοτομίες και δίπολα, έχοντας ως κεντρική θεματική την έννοια «δύο φορές ξένος»: Με αφορμή την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έναν αιώνα πριν και την μαζική εξαίρεση ανθρώπων εκατέρωθεν των συνόρων, το Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα του πέρα από τα προφανή, διερωτάται και αναστοχάζεται για ανθρώπους και ζωές που έμειναν στο μεταίχμιο. Για προσωπικές ιστορίες που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να χωρέσουν ή να αφομοιωθούν από κυρίαρχες ιδεολογίες και αντιλήψεις και υποχρεώθηκαν σε μια αδιάκοπη αναζήτηση αποδοχής και συμφιλίωσης.

Αποδίδοντας έναν πνευματικό φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς, που μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον, η 9η έκδοση του Beyond Borders φιλοδοξεί μέσω του κινηματογραφικού της προγράμματος, μέσω βιβλιοπαρουσιάσεων, εικαστικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και μουσικών παραστάσεων, να τονίσει τις λεπτές εκείνες αποχρώσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και να επαναφέρει, με όχημα το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, το ζήτημα της προάσπισης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε ύψος και μήκος της οικουμένης. Μέσω της ανταλλαγής απόψεων, οραμάτων και ιδεών, το Φεστιβάλ ευελπιστεί να δώσει μια νέα πνοή και ανάγνωση στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει, συνθέτοντας όλα τα υπάρχοντα στοιχεία σε μια δημιουργική παλέτα, σε ένα πολυπολιτισμικό χωνευτήρι, εντός του οποίου ο πλουραλισμός και η διαθεματικότητα θα πρωταγωνιστούν.

Λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια παράδοση του Καστελλορίζου – φυσικού τόπου διεξαγωγής του Φεστιβάλ – στην παραγωγή μαργαριταριών, επιλέγουμε να παραλληλίσουμε τις ανθρώπινες ζωές με αυτά: Σε πείσμα των δυσκολιών και των πληγών συνεχίζουμε να παράγουμε τις πιο λαμπερές και πολύτιμες ελπίδες μας!

Την αφίσα της φετινής διοργάνωσης εμπνεύστηκε και σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο polkadot design, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του: «Φυσικό επακόλουθο της μετανάστευσης είναι η συγχώνευση ποικιλόμορφων πολιτισμών. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών συνθέτουν μια παλέτα, μοναδική όπως και οι άνθρωποι που την αποτελούν. Στο εικαστικό της αφίσας ερευνούμε το χρωματικό αποτύπωμα αυτών των ιστοριών». Το still της αφίσας είναι από το ντοκιμαντέρ Scenes with my Father της Biserka Šuran.

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής ταινιών για τη φετινή, 9η έκδοση του Beyond Borders λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή ακολουθήστε το Beyond Borders στο Facebook, στο Instagram και LinkedIn.

Με αθρόα προσέλευση κοινού και τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 η πρεμιέρα του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, που με αφορμή την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου της Βασιλικής Ράλλη ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας ολόκληρου του ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Παπαχριστούδης, στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα, ενώ την αφήγηση ο ανέλαβε Γιώργος Κέντρος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), που πλημμύρισε με περισσότερους από 500 καλεσμένους του ΙΔΙΣΜΕ, τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κοινωφελών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων, ΜΜΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μεταξύ αυτών και από την Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και την Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης της Πάτρας.

Το ΙΔΙΣΜΕ οφείλει θερμές ευχαριστίες στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ειδικά στον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη, στον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και στην μαγευτική Φωτεινή Δάρρα, που με τα μουσικά τους ταλέντα χάρισαν μια αίσθηση μυσταγωγίας στην βραδιά, ερμηνεύοντας την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ. Την εκδήλωση απογείωσε ο Γιώργος Κέντρος, απαγγέλοντας μοναδικά αποσπάσματα από το έργο Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα και μεταφέροντας όλους τους παρευρισκόμενους νοητά στα χαρακώματα των αμελέ ταμπουρού του 1922. Την εκδήλωση αποφώνησε η ιστορικός και σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Ειρήνη Σαρίογλου, θυμίζοντας στο κοινό το όραμα του ΙΔΙΣΜΕ, που δεν είναι άλλο από τον γνωστό στίχο του ποιητή Μ. Αναγνωστάκη: «Θυμάμαι, άρα υπάρχω".

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ.

 
Σε μια από τις πολύ σπάνιες στιγμές συνεύρεσης της Μουσικής με την Ποίηση, βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε και παράλληλα να τιμήσουμε για ακόμα μια φορά, το σπουδαίο έργο του Κωνσταντινοπολίτη ποιητή, Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μουσικού cd που κυκλοφόρησε το ΙΔΙΣΜΕ, «Και τα μελλούμενα για σένα».
 
Ο Παπακωνσταντίνου τιμήθηκε επανειλημμένα για το σύνολο της συγγραφικής του δραστηριότητας, απέσπασε 4 φορές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ άφησε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη διδακτικού έργου και πνευματικού πλούτου για τις επόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε πρώτα και κύρια να ευχαριστήσουμε όλες και όλους του φίλους του ΙΔΙΣΜΕ που με την ανεπανάληπτη προσέλευσή του, αλλά και με την ενεργητική συμμετοχή τους σιγοτραγούδησαν μαζί μας με συγκίνηση, τιμώντας με τη σειρά τους το πραγματικά μοναδικό αυτό έργο του Πολίτη ποιητή μας.
 
Φυσικά, δε θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας στους μουσικούς συνοδοιπόρους και όλους τους συντελεστές, που με τόση τρυφερότητα και αφοσίωση αγκάλιασαν την χθεσινή παράσταση και έγιναν πρωταρχικοί κοινωνοί του εγχειρήματος: τον Ανδρέα Αναγνωστόπουλο (σύνθεση/πιάνο), την Φιλοθέη Μοράνο (τραγούδι/απαγγελία), τον Κώστα Βασιλιάγκο (τραγούδι), τον Βαγγέλη Ζωγράφο (μπάσο/απαγγελία), τον Νίκο Απέργη (φυσαρμόνικα), τον Δήμο Βουγιούκα (ακορντεόν) και τον Δημήτρη Κουφόφιωργο (κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο). Φυσικά, την όλη παράσταση συντόνισε και παρουσίασε η παλλόμενη ψυχή του ΙΔΙΣΜΕ και Γενική του Γραμματέας, Ειρήνη Σαρίογλου!

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας "Οι Αλλησμόνητες Πατρίδες", την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" το ντοκιμαντέρ Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, στις 19:30 με είσοδο ελεύθερη προς το κοινό.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το ΙΔΙΣΜΕ επιστρέφει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 20:30, παρουσιάζοντας την νέα του παραγωγή, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία.
 
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.
 
Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο φημισμένος ηθοποιός, Νίκος Αρβανίτης θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσμα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα.
 
Η είσοδος στην εκδήλωση θα κοστίζει 5 ευρώ, ενώ το εισιτήριό σας θα μπορείτε να το προμηθευτείτε από την πόρτα του Ιδρύματος Θεοχαράκη την ίδια ημέρα.
Την Κυριακή στις 11 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 σας περιμένουμε στο Μπαράκι της Διδότου (Διδότου 3) για να γιορτάσουμε με κέφι και πολλή χαρά τον μουσικό δίσκο, "Και τα μελλούμενα για σένα", που κυκλοφόρησε από το ΙΔΙΣΜΕ, με μελοποιημένη ποίηση του Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου σε σύνθεση του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου!
 
Ο Κώστας Βασιλιάγκος και η Φιλοθέη Μοράνο θα μας ταξιδέψουν με τις υπέροχες φωνές τους σε ένα ταξίδι με χρώματα Ανατολής, ενώ η Ειρήνη Σαρίογλου θα παρουσιάσει και θα συντονίσει την ανεπανάληπτη αυτή βραδιά που δεν πρέπει να χάσετε! 

ΔΕΤΛΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΥΚΗΣ

Με αθρόα προσέλευση κοινού και τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, η προβολή του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, που με αφορμή την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου της Βασιλικής Ράλλη ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας ολόκληρου του ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Παπαχριστούδης, στο τραγούδι η Φωτεινή Δάρρα, ενώ την αφήγηση ο ανέλαβε Γιώργος Κέντρος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία». Τους ευχαριστούμε θερμά για την ολόθερμη υποστήριξη και την διαχρονική τους συμπαράσταση. Επιπλέον οφείλουμε ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Πεύκης, Μάριο Ψυχάλη, για την παραχώρηση αυτής της πραγματικά μοναδικής και σινεφίλ αίθουσας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους συνοδοιπόρους και συντελεστές της χθεσινής μουσικοκινηματογραφικής βραδιάς και ειδικά στον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και τους εκπληκτικούς σολίστς του, στην μαγευτική Φωτεινή Δάρρα, για την μουσική σαγήνη που μας χάρισε και στον Γιώργο Κέντρο, ο οποίος απήγγειλε, μοναδικά, αποσπάσματα από το έργο Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα, μεταφέροντας όλους τους παρευρισκόμενους νοητά στα χαρακώματα των αμελέ ταμπουρού του 1922. Φυσικά το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλουμε σε όλους και όλες τις φίλες του ΙΔΙΣΜΕ που ζέσταναν με την παρουσία τους και τα χαμόγελά τους την χθεσινή εκδήλωση.

Ξεκινάμε δυναμικά και για το 2024 και σας περιμένουμε σε όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις μας, οπότε μείνετε συντονισμένοι: τα καλύτερα έρχονται!

Η ολοκαίνουργια παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Σαρίογλου, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη!

Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε και θα συμπεριληφθεί στο τμήμα Agora Doc Market του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από τις 7-17 Μαρτίου.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο σε πλήθος επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων της παγκόσμιας τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας και είμαστε σίγουροι πως θα ξεχωρίσει και θα συμμετέχει σε ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς!

Σας ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για την συνεχή αγάπη και αποδοχή σας, χωρίς την οποία τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει.

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.
 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου
Μουσική: Γιώργος Παπαχριστούδης
Τραγούδι: Φωτεινή Δάρρα
Έρευνα: Κώστας Καουνάς, Έλλη Πολίτη
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, Ειρήνη Σαρίογλου
 
Στην εκδήλωση, θα προηγηθεί
- Η ζωντανή εκτέλεση της πρωτότυπης μουσικής του
ντοκιμαντέρ απο τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ & κουιντέτο εγχόρδων
- Η απαγγελία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ( ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ του Στ. ΔΟΥΚΑ)
- Στο Τραγούδι η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 24/1/2024 και ώρα 20:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.